0

I can't get through the install process using MAMP PRO. Here is the log from storage/runtime/logs:

2016/05/03 00:10:22 [error] [exception.Craft\HttpException.503] exception 'Craft\HttpException' in /Users/amsiMac/craftCMS/craft/app/etc/web/WebApp.php:934
Stack trace:
#0 /Users/amsiMac/craftCMS/craft/app/etc/web/WebApp.php(242): Craft\WebApp->_processUpdateLogic()
#1 /Users/amsiMac/craftCMS/craft/app/framework/base/CApplication.php(185): Craft\WebApp->processRequest()
#2 /Users/amsiMac/craftCMS/craft/app/index.php(62): CApplication->run()
#3 /Users/amsiMac/craftCMS/public/index.php(19): require_once('/Users/amsiMac/...')
#4 {main}
REQUEST_URI=/index.php/admin/actions/users/getAuthTimeout?dontExtendSession=1
HTTP_REFERER=http://mycraft/admin/dashboard
---

******************************************************************************************************
2016/05/03 00:11:22 [error] [exception.Craft\HttpException.503] exception 'Craft\HttpException' in /Users/amsiMac/craftCMS/craft/app/etc/web/WebApp.php:934
Stack trace:
#0 /Users/amsiMac/craftCMS/craft/app/etc/web/WebApp.php(242): Craft\WebApp->_processUpdateLogic()
#1 /Users/amsiMac/craftCMS/craft/app/framework/base/CApplication.php(185): Craft\WebApp->processRequest()
#2 /Users/amsiMac/craftCMS/craft/app/index.php(62): CApplication->run()
#3 /Users/amsiMac/craftCMS/public/index.php(19): require_once('/Users/amsiMac/...')
#4 {main}
REQUEST_URI=/index.php/admin/actions/users/getAuthTimeout?dontExtendSession=1
HTTP_REFERER=http://mycraft/admin/dashboard
---

******************************************************************************************************
2016/05/03 00:11:32 [error] [exception.Craft\HttpException.503] exception 'Craft\HttpException' in /Users/amsiMac/craftCMS/craft/app/etc/web/WebApp.php:798
Stack trace:
#0 /Users/amsiMac/craftCMS/craft/app/etc/web/WebApp.php(203): Craft\WebApp->_processInstallRequest()
#1 /Users/amsiMac/craftCMS/craft/app/framework/base/CApplication.php(185): Craft\WebApp->processRequest()
#2 /Users/amsiMac/craftCMS/craft/app/index.php(62): CApplication->run()
#3 /Users/amsiMac/craftCMS/public/index.php(19): require_once('/Users/amsiMac/...')
#4 {main}
REQUEST_URI=/
---

******************************************************************************************************
2016/05/03 00:12:23 [error] [exception.Craft\HttpException.503] exception 'Craft\HttpException' in /Users/amsiMac/craftCMS/craft/app/etc/web/WebApp.php:934
Stack trace:
#0 /Users/amsiMac/craftCMS/craft/app/etc/web/WebApp.php(242): Craft\WebApp->_processUpdateLogic()
#1 /Users/amsiMac/craftCMS/craft/app/framework/base/CApplication.php(185): Craft\WebApp->processRequest()
#2 /Users/amsiMac/craftCMS/craft/app/index.php(62): CApplication->run()
#3 /Users/amsiMac/craftCMS/public/index.php(19): require_once('/Users/amsiMac/...')
#4 {main}
REQUEST_URI=/index.php/admin/actions/users/getAuthTimeout?dontExtendSession=1
HTTP_REFERER=http://mycraft/admin/dashboard
---

******************************************************************************************************
2016/05/03 00:12:05 [warning] [application] Skipping record /Users/amsiMac/craftCMS/craft/app/records/BaseRecord.php because it’s abstract or an interface.

******************************************************************************************************

I have all the folder permissions set to 777 and followed these directions to make sure InnoDB was being used

Update new log in devMode

2016/05/03 00:55:17 [error] [exception.Craft\HttpException.503] Craft\HttpException in /Users/amsiMac/craftCMS/craft/app/etc/web/WebApp.php:798
2016/05/03 00:55:17 [trace] [system.CModule] Loading "errorHandler" application component
in /Users/amsiMac/craftCMS/craft/app/etc/errors/ErrorHandler.php (281)
2016/05/03 00:55:19 [error] [exception.Craft\HttpException.503] Craft\HttpException in /Users/amsiMac/craftCMS/craft/app/etc/web/WebApp.php:934
2016/05/03 00:55:19 [trace] [system.CModule] Loading "errorHandler" application component
in /Users/amsiMac/craftCMS/craft/app/etc/errors/ErrorHandler.php (281)
in /Users/amsiMac/craftCMS/craft/app/etc/errors/ErrorHandler.php (281)
2016/05/03 00:55:47 [error] [exception.Craft\HttpException.503] Craft\HttpException in /Users/amsiMac/craftCMS/craft/app/etc/web/WebApp.php:934
2016/05/03 00:55:47 [trace] [system.CModule] Loading "errorHandler" application component
in /Users/amsiMac/craftCMS/craft/app/etc/errors/ErrorHandler.php (281)
in /Users/amsiMac/craftCMS/craft/app/etc/errors/ErrorHandler.php (281)
2016/05/03 00:55:58 [error] [exception.Craft\HttpException.503] Craft\HttpException in /Users/amsiMac/craftCMS/craft/app/etc/web/WebApp.php:934
2016/05/03 00:55:58 [trace] [system.CModule] Loading "errorHandler" application component
in /Users/amsiMac/craftCMS/craft/app/etc/errors/ErrorHandler.php (281)
in /Users/amsiMac/craftCMS/craft/app/etc/errors/ErrorHandler.php (281)
2016/05/03 00:56:20 [error] [exception.Craft\HttpException.503] Craft\HttpException in /Users/amsiMac/craftCMS/craft/app/etc/web/WebApp.php:934
2016/05/03 00:56:20 [trace] [system.CModule] Loading "errorHandler" application component
in /Users/amsiMac/craftCMS/craft/app/etc/errors/ErrorHandler.php (281)
in /Users/amsiMac/craftCMS/craft/app/etc/errors/ErrorHandler.php (281)
2016/05/03 00:56:47 [error] [exception.Craft\HttpException.503] Craft\HttpException in /Users/amsiMac/craftCMS/craft/app/etc/web/WebApp.php:934
2016/05/03 00:56:47 [trace] [system.CModule] Loading "errorHandler" application component
in /Users/amsiMac/craftCMS/craft/app/etc/errors/ErrorHandler.php (281)
in /Users/amsiMac/craftCMS/craft/app/etc/errors/ErrorHandler.php (281)
2016/05/03 00:56:59 [error] [exception.Craft\HttpException.503] Craft\HttpException in /Users/amsiMac/craftCMS/craft/app/etc/web/WebApp.php:934
2016/05/03 00:56:59 [trace] [system.CModule] Loading "errorHandler" application component
in /Users/amsiMac/craftCMS/craft/app/etc/errors/ErrorHandler.php (281)
in /Users/amsiMac/craftCMS/craft/app/etc/errors/ErrorHandler.php (281)
    `status` ENUM('pending','error','running') NULL,
    `status` ENUM('pending','error','running') NULL,
    `status` ENUM('pending','error','running') NULL,
2016/05/03 00:57:03 [info] [application] Creating the deprecationerrors table.
2016/05/03 00:57:03 [trace] [system.db.CDbCommand] Executing SQL: CREATE TABLE `craft_deprecationerrors` (
2016/05/03 00:57:03 [profile] [system.db.CDbCommand.execute] begin:system.db.CDbCommand.execute(CREATE TABLE `craft_deprecationerrors` (
2016/05/03 00:57:03 [profile] [system.db.CDbCommand.execute] end:system.db.CDbCommand.execute(CREATE TABLE `craft_deprecationerrors` (
2016/05/03 00:57:03 [trace] [system.db.CDbCommand] Executing SQL: CREATE UNIQUE INDEX `craft_deprecationerrors_key_fingerprint_unq_idx` ON `craft_deprecationerrors` (`key`, `fingerprint`)
2016/05/03 00:57:03 [profile] [system.db.CDbCommand.execute] begin:system.db.CDbCommand.execute(CREATE UNIQUE INDEX `craft_deprecationerrors_key_fingerprint_unq_idx` ON `craft_deprecationerrors` (`key`, `fingerprint`))
2016/05/03 00:57:03 [profile] [system.db.CDbCommand.execute] end:system.db.CDbCommand.execute(CREATE UNIQUE INDEX `craft_deprecationerrors_key_fingerprint_unq_idx` ON `craft_deprecationerrors` (`key`, `fingerprint`))
2016/05/03 00:57:03 [info] [application] Finished creating the deprecationerrors table.
2016/05/03 00:57:08 [error] [system.db.CDbCommand] CDbCommand::fetchAll() failed: SQLSTATE[42000]: Syntax error or access violation: 1055 'craft_test.elements.type' isn't in GROUP BY. The SQL statement executed was: SELECT `elements`.`id`, `elements`.`type`, `elements`.`enabled`, `elements`.`archived`, `elements`.`dateCreated`, `elements`.`dateUpdated`, `elements_i18n`.`slug`, `elements_i18n`.`uri`, `elements_i18n`.`enabled` AS `localeEnabled`, `content`.`id` AS `contentId`, `content`.`title`, `content`.`field_body`, `entries`.`sectionId`, `entries`.`typeId`, `entries`.`authorId`, `entries`.`postDate`, `entries`.`expiryDate`, `structureelements`.`root`, `structureelements`.`lft`, `structureelements`.`rgt`, `structureelements`.`level`
2016/05/03 00:57:08 [error] [exception.CDbException] CDbException: CDbCommand failed to execute the SQL statement: SQLSTATE[42000]: Syntax error or access violation: 1055 'craft_test.elements.type' isn't in GROUP BY. The SQL statement executed was: SELECT `elements`.`id`, `elements`.`type`, `elements`.`enabled`, `elements`.`archived`, `elements`.`dateCreated`, `elements`.`dateUpdated`, `elements_i18n`.`slug`, `elements_i18n`.`uri`, `elements_i18n`.`enabled` AS `localeEnabled`, `content`.`id` AS `contentId`, `content`.`title`, `content`.`field_body`, `entries`.`sectionId`, `entries`.`typeId`, `entries`.`authorId`, `entries`.`postDate`, `entries`.`expiryDate`, `structureelements`.`root`, `structureelements`.`lft`, `structureelements`.`rgt`, `structureelements`.`level`
2016/05/03 00:57:08 [trace] [system.CModule] Loading "errorHandler" application component
  • Are you on MAMP PRO 3.5? – Brad Bell May 3 '16 at 0:45
  • yes I am using MAMP PRO 3.5 – Andrew Staroscik May 3 '16 at 0:46
  • Can you nuke any existing tables in the database, nuke craft/storage/runtime/logs, enable devMode and try the install again? If it fails again, search the craft.log file for [error] and see if there is anything. – Brad Bell May 3 '16 at 0:49
  • Ok I did that. New log has been added to the question – Andrew Staroscik May 3 '16 at 1:01
  • Welp, that's odd. You're doing this with the latest files from craftcms.com I assume? – Brad Bell May 3 '16 at 2:42
1

I am answering this to report that I did get it working and to collect the links describing edits needed in the my.cnf and httpd.conf files in one place.

I got it working earlier today by starting over completely with a new server in MAMP Pro, a new db created in PHPMyAdmin, and a freshly downloaded set of files from craftcms.com

  • I made the file permissions to 777 as needed
  • Re-edited the https.conf file as described here and
  • reran the tests to make sure InnoDB was available

I have no idea why it wasn't working the other day.

  • 1
    I would not recommend running your craft install at chmod 777. You should be able to set these properly by looking at this article: ifmeister.com/… hope it helps and happy Crafting! – Mark Busnelli Jr May 8 '16 at 14:18

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.