3

I'm suddenly getting an error on my plugin fieldtype even though I didn't make any changes to it. On Craft's publish page where my field is supposed to be I get the error:

Unable to find component class 'kgrote\siteutilities\fields\Regionselect'.

Really have no idea where to start looking here. The Regionselect class exists in the fieldtype file and the name of the file matches the class. It might help if I knew where this error was originating from.

Additionally, the plugin shows as "Disabled" in the Settings area and I can't enable it, and there is no "Uninstall" option available in the dropdown.

3

So what happened was I un-gitignored my Composer files so I could deploy them to another environment. Then I switched from that branch to a different branch with different Composer files. After I switched back, I ran into a Composer bug (mentioned here in the docs) where Composer will forget about plugins loaded using the path method if the files change.

So I had to perform these steps:

  • navigate to my craft project folder in the terminal
  • execute composer remove kgrote/siteutilities
  • delete the kgrote directory from craft/vendor
  • execute composer install kgrote/siteutilities

SUUUUUPER annoying, but there you have it.

1
  • 1
    I've run into similar issues with a plugin that was not installed, and I could not remove through the CMS. The scenario you laid out was similar to my fix. The key for me was to pay very close attention to the error logging which generally does a very good job at helping to ferret out problems. I've even had to temporarily edit the source files of a plugin to keep it from trying to add DB tables that already existed due to a failed plugin update. Again, the key to solving the issue was in the error logs. Jan 1 '19 at 16:53
1

Additionally, the plugin shows as "Disabled" in the Settings area and I can't enable it.

This seems like the crux of the problem. If you can figure out how to re-enable the plugin it should then be able to find the missing component class.

2
  • So what would cause a plugin to not be able to be enabled, then?
    – kmgdev
    Dec 29 '18 at 0:05
  • ¯\_(ツ)_/¯ No idea. It's kind of a separate question though, you may want to spin off a new SE thread.
    – Lindsey D
    Dec 29 '18 at 0:06

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.